Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Είμαι η Ελένη Μπάλιου

Φαιδροί αναγνώστες,

Λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας- έχει αρχίσει και μου γίνεται συνήθεια να γράφω αυτή την ώρα. Δίπλα μου, και πάλι, ένα ποτήρι Southern Comfort, με λίγο πάγο, όπως μου αρέσει, και από το ράδιό μου και τη συχνότητα του Galaxy ακούω Marvin Gaye. Ο Dark ξαναχτυπά.

Πρέπει να παραδεχτώ πως την εβδομάδα που πέρασε δε βρήκα κάτι χτυπητό, κάτι τόσο divine όσο το blog του αγαπητού κ.κ. Ευγενικού, και αυτό κυρίως διότι δεν είχα πολύ καιρό να ψάξω.

Από την ώρα που πέρασα διαβάζοντας ιστολόγια, έκανα κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις και έβγαλα κάποια συμπεράσματα.

Παρατήρηση 1: Είδα πάρα πολλά ενημερωτικά ιστολόγια όπου οι δημοσιογράφοι γράφουν ανυπόγραφα (εκτός από ανορθόγραφα)- για παράδειγμα το momfi-gr. Η ανώνυμη δημοσιογραφία δε μου φαίνεται ότι εξυπηρετεί την ενημέρωση. Ο καθένας μπορεί να γράφει αμφιβόλου αξιοπιστίας ειδήσεις, εξυπηρετώντας ποιός ξέρει ποιά συμφέροντα, χωρίς καμία ευθύνη.

Παρατήρηση 2: Γέμισε η μπλογκόσφαιρα ημερολόγια του κάθε Μηδενόπουλου, ποιήματα του κάθε Α. Τάλαντου και φωτογραφίες ζευγαριών, οικογενειών και φίλων.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι τα blogs κατέληξαν να παίζουν, πλέον, 2 ρόλους. Αφενός αποτελούν βήμα για : 1. Άδοξους και επίδοξους δημοσιογράφους, ή 2. Συμφέροντα που βρήκαν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν χωρίς τους ενοχλητικούς μεσάζοντες (δημοσιογράφους του τύπου και της τηλεόρασης).

Αφετέρου, τα blogs λειτουργούν για τον κοσμάκη, περίπου όπως το Facebook, το Myspace κτλ : ένας δικτυακός τόπος συνάντησης, κουτσομπολιού και ανταλλαγής βίντεο Youtube και μουσικής.

Και οι ονειροπόλοι που μιλούσαν για επανάσταση της πληροφόρησης, για ουσιαστικοποίηση της ελευθερίας του λόγου, για μια ανερχόμενη δύναμη που μπορεί να ταράξει τα νερά; Όπως είναι γραφτό να κάνουν όλοι οι ονειροπόλοι κάποια στιγμή, ξυπνήσαν άσχημα.

Ας αλλάξω, όμως, θέμα προτού μελαγχολήσουμε. Σας παρουσιάζω το δωράκι μου, γι' αυτή την εβδομάδα: Το blog της Ελένης Μπάλιου.

Τί σημαίνει Ελένη Μπάλιου; Ελένη Μπάλιου σημαίνει αθυρόστομη συγγραφέας με έδρα την Καισαριανή. Θα βρείτε το blog της χαρακτηριστικό και αξιογέλαστο με την καλή ή την κακή έννοια. Ενδεικτικός τίτλος ανάρτησής της : " ΑΙ ΓΑΜΙΔΙΑ, ΚΥΡΙΟΙ!"... Ιδού και το link : http://herinna.blogspot.com/2008/06/blog-post.html .

Καθώς διάβαζα το blog της και κοίταζα το προφίλ της βρήκα την ίσως επηρμένη περιγραφή ενδιαφερόντων "χωριό που φαίνεται...", καθώς και στη θέση του αυτοπροσδιορισμού τη φράση "Είμαι η Ελένη Μπάλιου". Και αν, διαβάζοντας το, αναρωτηθείτε "Και ποιά, μα τους 42 ανδαλουσιανούς βίσσωνες, είναι η Ελένη Μπάλιου;" θα σας απαντήσω " Δεν ξέρετε την ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΛΙΟΥ; Είστε τρελοί; Μα καλά, πού ζείτε;".

Κάτι άλλο που αναρωτήθηκα εγώ, ειναι το πώς γίνεται κανείς να φτάσει στο σημείο να δηλώνει "Επάγγελμα: Συγγραφέας". Το λέω αυτό διότι έχω γνωστούς, πολλούς γνωστούς, που οι άνθρωποι γράφουν μαγευτικά. Μετατρέπουν το μυαλό σου σε λευκό καμβά, και ζωγραφίζουν πάνω του εικόνες ζωντανές και έντονες, σα ζωγράφοι, βουτώντας το πινέλο τους στα πιό ζοφερά και τα πιό φωτεινά χρώματα της ανθρώπινης ψυχής, ασκώντας στο πινέλο του λόγου πάντα την ιδανική πίεση. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάφεραν να εκδώσουν ούτε φυλλάδιο πιτσαρίας (παρέες, κυκλώματα, εκπόρνευση της τέχνης, μη λέμε τα γνωστά τώρα).

Αυτά για σήμερα. Καλημέρα, και να μη ξεχνάτε:

"It's better to burn out, than fade away"...

20 σχόλια:

Sike είπε...

Neil Young ή Kurt Cobain?

Dark Conofman είπε...

Τι εννοεις; Ποιός είπε το "It's better to burn up than fade away" ;
Κανένας από τους δυο

Sike είπε...

burn out είναι και έλεγξε το

enikolo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dark Conofman είπε...

Sike εχεις δικιο

Sike είπε...

:)

Ανώνυμος είπε...

μηπως ηρθε ο καιρος να αλλαξεις το ψευδωνυμο σου.. υπαρχουν και αλλοι με αυτο και μπερδευομαστε...μπορεις να βαλεις και το πραγματικο σου ονομα. το εχεις σκεφτει αυτο?

Dark Conofman είπε...

Ποιος αλλος εχει το ιδιο? Στειλε μου τη διευθυνση του σε παρακαλω.
Οσο για το πραγματικο μου ονομα, θελω να σου ξεκαθαρισω 3 πραγματα 1. Το μπλογκ μου ειναι μπλογκ κριτικης 2. Δεν εχουν ολοι χιουμορ, και 3.Δεν εχω τασεις αυτοκτονιας.

Συνδυασε αυτα τα 3 και θα καταλαβεις γιατι δεν εβαλα το ονομα μου.

Μου τη σπαει οταν γραφει ο καθε οποιοσδηποτε που δεν εχει πιασει το νοημα του αντι-blogging

Dark Conofman
The only true one

Ανώνυμος είπε...

Αν και δε σε ξέρω φίλε, μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω το άκρον άωτον της αντίφασης που είδα στο πιο πάνω, ανώνυμο σχόλιο:
Κάποιος, αναρτά ένα σχόλιο που παρακινεί κάποιον να γράψει το όνομά του....χωρίς να το "υπογράψει" (ακόμα και με κάποιο ψευδώνυμο).
Δηλαδή να μην ξέρουμε σε ποιόν ρίχνυμε χριστοπαναγίες για τη δικτυακή του αφέλεια!
Βρέ παπάρογλου μήπως είσαι "νέο" στους υπολογιστές γενικότερα?
Μήπως σου έκαναν δώρο ένα PC και άρχισες να γράφεις δεξά κι αριστερά πριν μάθεις καν πως υπογράφουν μια ανάρτηση?
Ας είναι καλα ο Γούγλης που κάνει τον κάθε βοσκό,....μπλόνγκερ!
Μήπως είσαι από αυτούς που το Laptop το λένε λάπτοκ? ή το antivirus το λένε ..αντιβάριους? ή το youtube το λένε γιου -τιού?
Είσαι για πολλά χαστούκια φιλαράκο.
Αααααααχ.
Να σαι καλά ντάρκμαν, μπήκα να χέσω εσένα και ξεκαύλωσα στον ανώνυμο μαλάκα.Μου τη σπάνε οι ανώνυμοι γενικώς.Σαν τις κοπελίτσες που κλάνουν στο πάρτυ και δεν τις καταλαβαίνει ούτε...το βρακί τους!
Αλλά μην χαίρεσαι εσύ ντάρκμαν, επιφυλάσομαι για το δικό σου χεσίδι εν καιρώ....

Ανώνυμος είπε...

@macloud
Ο λόγος που κάνω αυτή εδώ τη στάση είναι μόνο για να σου επισημάνω πως ο λόγος σου σε εξευτελίζει πολύ περισσότερο από ότι θα μπορούσε να σε εξευτελίσει ο οποιοσδήποτε Dark Conofman με τον πλέον ευφάνταστο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε μομεντ, από το σχόλιό σου καταλαιβαίνω ότι επιδιώκεις την προσοχή μου όπως....η αλογόμυγα τα σκατά.
Και όπως και η αλογόμυγα,...θα την έχεις.
Βρες κάτι άλλο να ασχοληθείς, εκτός από την ανάρτηση αφελειών στο διαδίκτυο, γιατί μπορεί να βρεθείς.....με καμια δεκαριά .exe στο pc σου και να μην σε σώνει ούτε ο Άγιος Φορμάτ ο Ιερομάρτυρας!
Αυτό δεν είναι απειλή, αλλα το επόμενο στάδιο της χλευαστικής μου έκφρασης προς τους αφελομπλόγκερς σαν και την ταπεινότητά σου.
Αν όδερ τάιμ , σαμουερ ιν τάιμ....αρχίδι.

Ανώνυμος είπε...

@macloud,
Προφανώς δεν είσαι και κανένα σαΐνι αλλιώς δε θα υπέθετες αυθαίρετα αφενός ότι είμαι blogger και αφ' ετέρου ότι οποιοδήποτε executable file είναι δυνατό να εκτελεστεί στο σύστημά μου.
Το ότι έχεις κακοπάθει σχετικά (φαίνεται κάτι ξέρεις παραπάνω) δε σημαίνει ότι όλοι έχουμε ανάγκη να σταυροκοπιόμαστε σε οποιουσδπήποτε Αγίους του Microsoftικού Πάνθεον.
Επειδή όμως αυτό μπορεί να σε βοηθήσει, θα σου έλεγα προκειμένου να μην εγκαθίσταται κάθε λογής malware στο PC σου, δοκίμασε καταρχήν να περιορίσεις τις επισκέψεις στην κάθε πορνοσελίδα. Έχω λόγους να πιστεύω ότι η παραπάνω συμβουλή μπορεί να σε βοηθήσει ποικιλλοτρόπως.

Dark Conofman είπε...

ο/η a moment,

ποτε δε θα ασχολουμουν μαζι σου πανω απο λιγα δευτερολεπτα ( ενας απο τους λογους ειναι η ανωνυμια σου)

Πιστευω οτι αν σε ηξερα και στην πραγματικη ζωη το ιδιο θα ισχυε.

Macloud ωραιο το ψευδωνυμο σου- μου θυμιζει τα παιδικα μου χρονια.Θα σου θυμισω ομως οτι δε μου αρεσουν οι βρισιες σε αυτο το μπλογκ (το λεει και στην Εισαγωγη).

Αυτα τα λιγα, και εν κατακλειδι ΚΑΕΙΤΕ ΟΛΟΙ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Dark Conofman,
Η ανάγκη και όχι η επιλογή είναι που μερικές φορές μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε ο ένας με τον άλλο στην πραγματική ζωή. Ευτυχώς, οι πιθανότητες να χρειαστεί να ασχοληθείς μαζί μου είναι μάλλον αμελητέες.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι λόγος για τον οποίο επιλέγεις να ασχοληθείς με κάποιον είναι οι απόψεις του και η στάση του. Το όνομα μπορεί να είναι απλώς μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.
Το πως θα ασχοληθείς με τη γνώμη κάπου πάσχει από μια εγγενή αδυναμία: Δεν έχει σημασία ποιά είναι η Θέσις. Η στάση σου, προκειμένου να είσαι συνεπής με τις διακυρήξεις σου, οφείλει να είναι η Αντί-θεσις. Η ειλικρινής παραδοχή της Θέσεως, ακόμα κι αν αισθανθείς ότι στην πορεία (και ανάλογα με την περίπτωση βέβαια) ευσταθεί θα προσκρούει μονίμως στη φύση της αρχικής σου τοποθέτησης.
Ήδη όμως, από τον τρόπο που έχεις επιλέξει να απαντήσεις σε ορισμένους, είναι φανερό ότι δεν επιμένεις δογματικά στη με κάθε τρόπο διατήρηση της αρχικής συνθήκης. Στο βαθμό όμως που θα επιδεικνύεις ευελιξία, θα υπονομεύεις τις διακυρήξεις σου, ενώ στο βαθμό που θα είσαι γνήσια τοποθετημένος στη "σκοτεινή πλευρά του blogging", θα υπονομεύεις τον όμορφο τρόπο με τον οποίο το ρυάκι της λογικής σκέψης παρακολουθεί ευέλικτα τις χαρακιές στην επιφάνεια της γης του Λόγου.

Dark Conofman είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο Διαχειριστής

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ μομεντ, σε συνέπεια των παραινέσεων του νταρκ, θα αντισταθώ στο δέλεαρ του να σου μιλήσω αναφερόμενος σε χριστούς ή/και παναγίες όπως , άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι σου μιλούσε ο μπαμπάκας μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι το να φιλιέστε στο στόμα με τη μανούλα δεν ήταν φυσιολογικό για ηλικίες πάνω από τα 25.
Δεν θα σε βρίσω λοιπόν βρε μικρούλι αλλά θα σου μιλήσω όπως, επίσης είναι ξεκάθαρο, σου μιλούσαν τα ανθρωπάκια με τα άσπρα μέχρι να καταφέρεις να ανοίξεις το λουκέτο στην κεντρική πύλη και να βγείς στην Καβάλας....
Αν δεν είσαι μπλόνγκερ, κρίμα γιατί πρέπει να καταχράζομαιτο φιλόξενο και μη υβριστικό μπλόγκ του "σκούρου/σκοτεινού" για να κάνω το μεγάλο καλό στους οικείους σου να σε ψυχαναλύσω αφού (και πάλι ξεκάθαρο) το χεις τόσο ανάγκη.
Αφού παρακινείς τους άλλους να γράψουν το πραγματικό τους όνομα, γράψε βρε μικρούλη (η να πώ μικρούλα?)το όνομά σου για να καταλάβουμε ότι ήσουν εσύ όταν δείξει το MEGA άλλον έναν άνθρωπο (φυσιολογικό και κουλτουριάρη κατά τα άλλα)
που αποκεφάλισε το σύντροφό του, έβρασε τα παιδιά του με μινέστρα και άπλωσε τα πλεμόνια της πεθεράς του σε σχοινί που έφτιαξε από το λεπτό έντερο της ...μάνας του.
Όλα αυτά μικρούλη/α μόμεντ φαίνονται από την τελευταία σου ανάρτηση στην οποία είναι εμφανής η ραγδαία επιδείνωση των συναισθημάτων σου από γραμμή σε γραμμή.Παρόμοια κείμενα μπορείς να δείς σε PDF σε σάιτ που θα βρείς με αναζήτηση Γούγλη ψάχνοντας με τη φράση " Φρόιντ : μελέτη για τις ψυχωσικές συνδρομές".
Αυτά πιστεύω είναι αρκετά για την πρώτη μας δικτυακή συνεδρία μικρέ.
Περιμένω την επόμενη ανάρτησή σου (ίσως και στο μπλόγκ μου) για να ξεκινησουμε τη δεύτερη συνεδρία με προτεινόμενη ατζέντα "το πουλί του μπαμπά και γιατί δε πρέπει να το πιάνω".
ΥΓ : προς ενημέρωσή σου, φάνηκε (ξεκάθαρα για οποιονδήποτε τρίτο) ότι όντως είσαι τσομπάνης στους υπολογιστής, ότι πειράχτηκες που στο επισήμανα και...ότι ρώτησες κάποιον να σου πεί κανα δυό "πιασίάρικα" να γράψεις. Χαίρομαι που έστω κι έτσι μαθαίνεις κανα δυό πράγματα εκτός από λογκ ιν/λογκ αουτ.

Ανώνυμος είπε...

@macloud,
Οποιαδήποτε προσβολή και να σου απευθύνει κάποιος, αποτελεί εύφημο μνεία μπροστά στον τρόπο με τον οποίο εκτίθεσαι ο ίδιος.
Το ότι δεν το δουλεύεις και πολύ το ρημάδι είναι πολύ εμφανέστερο από το γεγονός ότι είσαι χυδαίος (πράγμα καθόλου δύσκολο σε τελική ανάλυση, όλοι το μπορούν). Και μόνο το γεγονός ότι γράφεις ότι παρακινώ τους άλλους να γράψουν το πραγματικό τους όνομα δείχνει ότι έχεις χάσει τη μπάλα σχετικά με το ποιος γράφει τι εδώ πέρα.

Dark Conofman είπε...

Προδωσες την ταυτοτητα σου, μομεντ. Για να πιστευεις οτι δεν λειτουργουν executable στο συστημα σου, μαλλον θα εχεις καποια εκδοση των linux.

Αν εισαι καποιος απο το δικο μου περιβαλλον, τοτε ξερω ποιος εισαι (τα Linux δεν ειναι και κοινος τοπος).

Κουφαλιτσα! Πως παει το γραφειο; Θα το αφησεις τελικα?

Ανώνυμος είπε...

@Dark Conofman,
Ως προς το linux: Αυτό είναι κάτι περισσότερο από προδοσία. Είναι καθαρή ομολογία.
Αντίθετα, εσύ παρόλο που αναγνώρισες ότι τα .exe files δεν εκτελούνται σε Linux, φαίνεται πως τρέχεις windows :)
Ως προς το δεύτερο, όχι, δεν είμαι από το κοινό σου περιβάλλον. Όσο κι αν χτυπώ το κεφάλι μου δε μπορώ να θυμηθώ κάποιον Dark Conofman.

anitthos είπε...

Προς αθυροστομη Ελενη.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ειμαι ενας ασημος συγγραφεας που ειμαι (λεω εγω τωρα), λογω αφραγκιας, ασημος. Χωρις να ειναι γνωστο, αν ημουν φραγκατος, οτι δεν θα 'μουν, παλι ασημος.

Σ' αυτο το σκεπτικο, κι αν συμφωνεις, λεω να (σου) δημοσιευσω στη "σελιδα" σου, μυθιστορημα που ηδη γραφω, ωστε και με τη κριτικη σου, αλλα και φιλων σου, και εποσκεπτων της "σελιδας" σου, να αποφασησουν, αν θα θελησουν να το δημοσιευσω.

Αν οντως σου ειναι ενδιαφερον και θελησεις να το.δημοσιευσεις σε μορφη βιβλιου, το μονο που θελω για να σου παραχωρησω τα πνευματικα δικαιωματα μου, ειναι να χρησημοποιησης το ψευδονυμο: "εξηκοντα-εμφυλειος ιππεας".

Τιτλος του: "μ' αγαπας";

Το θεμα του, διαδραματιζεται μεταξυ Οκτωβριου 1977, ως τελη 1979 στο τριεθνες Βιετναμ-Λαος-Κινα, οταν οι Η.Π.Α. εστειλε μισθοφορικη επιλεκτη μοναδα ελευθερων σκοπευτων, ειδικευμενοι σε κινηση εκτος οδικου δυκτιου αστικου και επαρχειων, δηλαδη μεσω ερημο, σαβανα και ζουγκλα, σχετικα της ανευρεσης αμερικανων στρατιωτων, παρα τη ληξη του πολεμου Βιετναμ - Η.Π.Α.

Το μυθιστορημα εξιστορει τη συμμετοχη ενος ελληνα μισθοφορου, που ειχε στρατολογηθει ως: "παιδι των δρομων" της Αθηνας' στις συγγνωστες μορφες προπαγανδας των κρατων, να παρουσιαζουν το πορτοκαλι σαν "νερατζι".

Στη περισταση, αναφερεται το κοινωνικο μερος πως ο ελληνας μισθοφορος στην ηλικια των 22 ερων τοτε (δηλωνεται οτι ειχε γεννηθει την 04/09/1955), αντιλαμβανοταν τα γεγονοτα, αλλα αναφερονται και στρατιωτικες ομοτητες' συνηθησμενη αναφορα και σε ειδησεις μ.μ.ε., ατην κατα προσεγγηση του τιτλου: "τι εκανες! στο πολεμο, μπαμπακα - μπαμπακια".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μυθιστορημα ειναι φιλο-αμερικανικο, οχι γιατι εισαι παντρεμενη με τον Jeff, αλλα βασιζεται σε φραση του μυθοστορηματος, που ειπε αμερικανος λοχιας, αε αλλον: "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ,
ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΝΑ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΜΠΑ ΣΟΥ (σημερα καυστηρα καλοριφερ), ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ.